Prelungirea termenului concursului pentru ocuparea funcției publice vacante de Consilier de probaţiune principal  - 1 unitate Biroului de probațiune Cahul, Serviciul muncă neremunerată şi privare de drepturi

Inspectoratul Național de Probațiune
Data limită de aplicare - 05.10.2020, 17:00

Scopul funcţiei publice vacante, conform fişei postului

Scopul general al funcţiei:Realizarea şi executarea mecanismelor în vederea prevenirii recidivei în privinţa persoanelor liberate de pedeapsa penală, asigurarea executării hotărârilor judecătoreşti privind pedepsele penale şi sancţiunile contravenţionale cu privarea de dreptul de a ocupa o anumită funcţie, a exercita o anumită activitate.Sarcinile de bază:

  • Asigurarea executării hotărârilor judecătoreşti privind pedepsele penale şi sancţiunile contravenţionale cu muncă neremunerată în folosul comunităţii.
  •  Asigurarea executării hotărârilor judecătoreşti privind pedepsele penale şi sancţiunile contravenţionale cu privarea de dreptul de a ocupa o anumită funcţie, a exercita o anumită activitate.
  • Asigurarea executării sentinţelor privind pedepsele penale cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport sau anularea acestui drept.
  • Participarea în ședințele de judecată, în calitate de agent constatator pe cauzele privind neexecutarea hotărîrilor judecătorești, conform competenței.
  • Identificarea locurilor cu destinaţie specială în vederea punerii în executare a pedepsei/sancţiunii sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii.
  • Salariul de funcție

    Legea 270/2018

    Tip de angajare

    Perioadă nedeterminată

    Condiţiile de participare la concurs

    a) deţine cetăţenia Republicii Moldova; b) posedă limba moldovenească şi limbile oficiale de comunicare interetnică vorbite în teritoriul respectiv în limitele stabilite de lege; c) are capacitate deplină de exerciţiu; d) nu a împlinit vîrsta necesară obţinerii dreptului la pensie pentru limită de vîrstă; e) este aptă, din punct de vedere al stării sănătăţii, pentru exercitarea funcţiei publice, conform certificatului medical eliberat de instituţia medicală abilitată, dacă pentru funcţia respectivă sînt stabilite cerinţe speciale de sănătate; f) are studiile necesare prevăzute pentru funcţia publică respectivă; g) în ultimii 3 ani, nu a fost destituită dintr-o funcţie publică conform art.64 alin.(1) lit.a) şi b) sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare; h) nu are antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie; i) nu este privată de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, ca pedeapsă de bază sau complementară, ca urmare a sentinţei judecătoreşti definitive prin care s-a dispus această interdicţie.

    Cerinţe specifice pentru participare la concurs

    Studii: superioare, de licenţă în drept sau echivalente în psihologie, pedagogie,asistenţă socială;
     
    Experienţă profesională: - 1 an experienţă profesională în domeniu de specialitate sau în serviciul public.

    Documente ce urmează a fi prezentate

    • Copia buletinului de identitate
      Copiile documentelor prezentate pot fi autentificate de notar sau se prezintă împreună cu documentele originale pentru a verifica veridicitatea lor. În situația în care dosarul de concurs se depune prin poștă sau e-mail, această prevedere se aplică la data desfășurării probei scrise a concursului, sub sancțiunea respingerii dosarului de concurs.
    • Documente ce atestă experiența profesională sau Declarația pe propria răspundere
      Copia carnetului de muncă, certificate privind actvitatea profesională desfășurată după data de 1 ianuarie 2019 pot fi înlocuite cu declarația pe propria răspundere. În acest caz, candidatul are obligația să completeze dosarul de concurs cu originalul documentului în termen de maximum 10 zile de la data la care a fost declarat învingător, sub sancțiunea neemiterii actului administrativ de numire.
    • Certificatul medical
      Dacă în fișa postului pentru funcția respectivă, sunt stabilite cerințe speciale de sănătate
    • Cazierul judiciar sau Declarația pe propria răspundere
      Cazierul judiciar poate fi înlocuit cu declarația pe proprie răspundere. În acest caz, candidatul are obligația să completeze dosarul de concurs cu originalul documentului în termen maximum 10 zile calendaristice de la data la care a fost declarat învingător, sub sancțiunea neemiterii actului administrativ de numire.
    • Alte documente necesare:
      Formular de participare https://cariere.gov.md/downloads/formular-participare.doc Copiile documentelor prezentate pot fi autentificate de notar sau se prezintă împreună cu documentele originale pentru a verifica veridicitatea lor. 
      În situaţia în care dosarul de concurs se depune prin poştă sau e-mail, această prevedere se aplică la data desfăşurării probei scrise a concursului, sub sancţiunea respingerii dosarului de concurs.
        Cazierul judiciar poate fi înlocuit cu declaraţia pe proprie răspundere. În acest caz, candidatul are obligaţia să completeze dosarul de concurs cu originalul documentului în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data la care a fost învingător, sub sancţiunea  neemiterii actului administrativ de numire.

    Modalitatea de depunere a documentelor

    • Alte modalități - Prin poștă, email sau personal.

    Bibliografia concursului

     

    linkhttp://probatiune.gov.md/menu/cadrul-legal
     Acte legislative și normative naționale 1. Constituția Republicii Moldova. 
    2. Legea cu privire la probațiune.
    3. Legea cu privire la adaptarea socială a persoanelor eliberate din locurile din detenție.
    4. Legea cu privire la funcția publică.
    5. Legea privind Codul de conduită a funcționarului public.
    6. Legea privind accesul la informație.
    7. Legea privind declararea averii și a intereselor personale.
    8. Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal.
    9. Legea privind evaluarea integrității instituţionale.
    10.Legea integrității.
    Codurile:
    1. Codul penal al Republicii Moldova.
    2. Codul de procedură penală al Republicii Moldova.
    3. Codul contravențional al Republicii Moldova. 
    4. Codul de executare al Republicii Moldova.
    5. Codul muncii al Republicii Moldova.
    6. Codul administrativ al Republicii Moldova.

    Acte normative:

    1. Hotărîrea de Guvern nr. 827 /2010 privind organizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune.
    2. Hotărîrea de Guvern nr. 201 /2009 privind punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 158-XVI din 04.07.2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public.
    3. Hotărîrea de Guvern nr. 1643 /2003 despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul de executare a pedepsei penale sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii.
    4. Hotărîrea de Guvern nr. 95 /2009 despre aprobarea Regulamentului  privind modul de organizare a activităţilor de protecţie a lucrătorilor la locul de muncă şi prevenire a riscurilor profesionale.
    5. Hotărîrea de Guvern nr.210 /2013 cu privire la aprobarea Codului de etică al consilierului de probațiune.
    6. Hotărîrea de Guvern nr. 746 /2015 cu privire la crearea Consiliului național de coordonare a activității de reintegrare socială a persoanelor eliberate din locurile de detenție.
    7. Hotărîrea de Guvern nr. 1322 din 08.12.2016 pentru aprobarea Regulamentului privind monitorizarea electronică a persoanelor.
    8. Hotărîrea de Guvern nr. 159 din 16.03.2017 cu privire la instituirea sărbătorii profesionale „Ziua angajatului organelor de probațiune”.
     Acte normativă care reglementează activitatea internă 1. Regulamentul cu privire la pregătirea pentru liberare a persoanelor ce execută o pedeapsă penală privativă de libertate.
    2. Ordinul nr. 299 /2018 cu privire la aprobarea Regulamentului privind modul de întocmire a referatului presentințial de evaluare psihosocială a personalității.
    3. Regulamentul nr. 250 /2016, cu privire la organizarea și funcționarea Centrelor de reabilitare socială a persoanelor liberate de pedeapsa penală și persoanelor liberate din locurile de detenție.
    4. Ordinul nr. 116 /2018 cu privire la aprobarea formularului procesului verbal la contravenție și Instrucțiunea cu privire la modalitatea de întocmire a procesului verbal a contravenției.
    5. Ordinul nr. 313 /2018 de modificare a Ordinului nr. 116, din 18.04.2018 cu privire la aprobarea formularului procesului verbal la contravenție și Instrucțiunea cu privire la modalitatea de întocmire a procesului verbal a contravenției.
    6. Ordinul nr. 529/2017, emis de Ministerul Justiției cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului consultativ al probațiunii și a Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului raional consultativ al probațiunii.
    7. Ordinul nr. 132 /2019 cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a instrucțiunilor privind apărarea împotriva incendiilor.
    8. Ordinul nr. 133 /2019 cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a instrucțiunilor privind securitatea și sănătatea în muncă.  Convenții și contracte colective de muncă Contract colectiv de muncă încheiat între INP și Asociația Sindicatelor Angajaților din Probațiune și Juriștilor Liber-Profesioniști pentru anii 2019-2023.

     

    Funcții publice similare